Diergaarde Blijdorp Rotterdam met Korting

blijdorp diergaarde - ijsbeer

Een van de mooiste en ook de oudste dierentuinen van Nederland staat in de stad Rotterdam. Dit is Diergaarde Blijdorp. Zo kun je in Rotterdam niet alleen van de bekende Rotterdamse bezienswaardigheden genieten, maar ook van allerlei exotische dieren. Diergaarde Blijdorp is een ideale dierentuin om te bezoeken met het hele gezin. Vooral kinderen en dieren zijn de perfecte combinatie en tevens zeer leerzaam. Je ontdekt niet alleen dieren uit de verschillende werelddelen en je leert gelijk alles over de omgeving waarin deze dieren lopen. Of het nu de Amazone is, de Afrikaanse steppen of de onderwaterwereld, je kunt deze werelden allemaal ontdekken in Diergaarde Blijdorp.

De historie van Diergaarde Blijdorp

Reeds in 1855 werd door twee spoorwegbeambten een tuin voor watervogels en fazanten opgericht. Dit was zo’n succes dat de tuin 1857 opging in de Rotterdamse Diergaarde, met meerder soorten dieren. De eerste was de diergaarde enkel te bezoeken door vooraanstaande burgers die lid van de vereniging van de diergaarde waren. Dit zou nog tot 1938 duren. In 1938 kreeg het park een nieuw gebied aangewezen van de gemeente Rotterdam in de wijk Blijdorp. De eigenlijke verhuizing vond net plaats voor en tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog. De oude dierentuin waar gelukkig al veel dieren van verhuisd waren raakte door bombardementen beschadigd. De nieuwe dierentuin had een voor die tijd uniek concept: verwarmde binnenverblijven en grote weides voor de dieren.

Vanaf 1988 volgde er een grote renovatie van het park. De gehele indeling werd veranderd en de dieren werden gegroepeerd naar het werelddeel van waar zij oorspronkelijk vandaan komen. Daarbij werd de gehele leefomgeving inclusief de flora en culturele elementen meegenomen. Dit was een proces dat vele jaren in beslag heeft genomen en telkens kwamen er weer nieuwe elementen bij. Zo werd in 2000 het Oceanium geopend, een groot zeeaquarium op een andere locatie aan de andere kant van de spoorlijn werd gebouwd. Vandaag de dag beslaat het terrein van Diergaarde Blijdorp ruim 28 hectare en is het park ruim 160 jaar oud en ontvangt het 1,5 miljoen bezoekers per jaar. Het bijzondere aan Diergaarde Blijdorp is ook dat het park volledig door één architect is ontworpen. Hierdoor zijn verschillende gebouwen in het park opgenomen in het Rijksmonumentenregister.

De indeling van Diergaarde Blijdorp

Rotterdam is een drukke stad met veel verkeer. Daardoor was het voor Diergaarde Blijdorp best lastig om goed te groeien. Het park wordt dan ook gescheiden door een spoorlijn. Aan de ene kan van de spoorlijn staat de oorspronkelijke diergaarde, waarin de dieren worden getoond uit de werelddelen Azië, Afrika, Europa en Australië. Van hieruit kunnen bezoeker onder de spoorlijnen doorlopen naar het andere gedeelte van het park dat in 2000 werd geopend. Hier vind je de werelddelen Noord-Amerika en Zuid-Amerika en staat er de grote Oceaniumhal. Beide gedeeltes van het park hebben ook een eigen ingang, de ingang Oceanium en de ingang Rivièrahal. Het park is het gehele jaar geopend. Enkel in het winterseizoen is Diergaarde Blijdorp een uurtje eerder gesloten, maar vinden er wel gezellige winteractiviteiten plaats.

Wat valt er te beleven in de verschillende werelddelen?

Azië:
blijdorp azie - rode panda

Het werelddeel Azië kent veel exotische dieren die je ook in Diergaarde Blijdorp tegen kunt komen. Zo is er bijvoorbeeld de Indische neushoorn. Het verschil met de Afrikaanse neushoorn zijn het aantal hoorns. De Indische neushoorn heeft er twee en de Afrikaans neushoorn juist twee. De Maleis tapir is ook al zo’n speciaal dier, met een klein kort slurfje. Ook de lange slurven van de Aziatische olifanten zijn hier te vinden. Heel bijzonder is het om de Aziatische leeuw te ontdekken, vooral omdat sinds de zomer van 2018 drie leeuwenwelpje zijn geboren. Lief om te zien zijn de kleine panda’s, ook wel de rode panda’s genoemd vanwege hun rode vacht.

Afrika:
bokito blijdorp

Afrika is legendarisch om zijn wilde dieren. Deze beesten kom je ook Diergaarde Blijdorp tegen, zoals de koning van de jungle, de Afrikaanse leeuw. Op een grote Afrikaanse steppe vind je giraffen, zebra’s en okapi’s. Ook loop je hier de grote zwarte neushoorns tegen het lijf. Ook één van de beroemdste inwoners van Diergaarde Blijdorp woont hier: Bokito. Samen met zijn familie geniet deze gorilla hier van zijn oude dag. Ook vind je hier nog andere apensoorten. Ook vogelliefhebbers komen hier aan hun trekken, met de grote gieren die hier rondvliegen.

Australië:
De bekendste dieren van Australië, de kangoeroe vind je ook in Diergaarde Blijdorp, gezamenlijk met de walibi’s. Omdat het werelddeel Australië nog volop in ontwikkeling is, zijn dit nog de enigste diersoorten van dit continent. Wel vind je hier de Winkel van Sinkel hier in een monumentaal pand.

Europa:
Bijna verweven met het werelddeel Australië, loop je zo het werelddeel Europa in. Heel bijzonder in Diergaarde Blijdorp is de wolvenvallei. In een bebost gebied lopen de wolven vrij rond en door bij bepaalde kijkpunten kun je proberen om de wolven te spotten. Je vind er ook de Alpine rotstuin. Dit is een heuse Alpenweide, met bijzondere planten als de edelweiss en vele primula’s. Iets verder vind je het verblijf van de bosrendieren.

Zuid-Amerika:
Ook Zuid-Amerika kent met de aanwezigheid van het Amazonegebied een zeer rijk flora en faunaleven. Het merendeel van dit leven vind je terug in het overdekte Amazonica. Hier vind je schitterende tropische vogels, zoals ara’s, maar ook ibissen en honderden mooie en bijzondere vlinders. Ook gevaarlijke Zuid-Amerikaanse dierensoorten kom je hier tegen, zoals de piranha’s en de beroemdste slang van Zuid-Amerika, de anaconda.

Noord-Amerika:
In dit werelddeel vind je de bijzondere Noord-Amerikaanse dieren terug, wasberen, prairiehonden en bizons. Ook de dieren die in het kouder gelegen Canada en Alaska leven, zijn hier te bewonderen, zoals de prachtige ijsberen en schattige poolvossen.

Oceanium

Oceanium
Jolanda Aalbers / Shutterstock.com

Met een oppervlak van ruim 5.000 vierkante meter is Oceanium toch wel het grootste project van Diergaarde Blijdorp. Hier vind je het gehele onderwaterleven terug. Er zijn koraalriffen nagebouwd, met bijzondere grote, kleine en kleurige vissen, maar ook spectaculair is de haaientunnel, waarbij de haaien naast je en boven je zwemmen. Bijzonder is ook dat het gebruikte water Oceanium, zuiver zeewater is uit Newfoundland, wat met grote containerschepen aangevoerd wordt.